ସଂସ୍କାର (୧୬/୦୭) :- ଆପଣ କେବେ ଦୁଗ୍ଧ ବା କ୍ଷୀର ସହିତ ଖଜୁରୀ ଖାଇଛନ୍ତି କି ? ହଁ, ଏହି ଦୁଇଟିକୁ ଯଦି ଏକାଠି ଖାଇବେ ତେବେ ଶରୀରକୁ ବହୁତ ଲାଭ ହୁଏ। ଅନ୍ୟପଟେ ଆମେ କ୍ଷୀରକୁ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଖାଦ୍ୟ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରିଥାଉ।ସେହିପରି ଖଜୁରୀ ମଧ୍ୟ ଏକ ସୁପର ଫୁଡ୍ ବର୍ଗରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ | ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ, ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଏହି ଦୁଇଟିକୁ ଏକାଠି ଗ୍ରହଣ କରୁ, ତେବେ ଆମ ଶରୀରର ଇମୁନିଟି ଶକ୍ତି ଅଧିକ ହୋଇଯାଏ |
ତେବେ ଆଜି ଆମେ ଆପଣଙ୍କୁ କହିବୁ କ୍ଷୀର ସହିତ ଖଜୁରୀର ସେବନ କରିବା ଦ୍ୱାରା କଣ କଣ ସବୁ ଫାଇଦା ମିଳେ।
୧) ଗର୍ଭାବସ୍ଥାରେ ଲାଭଦାୟକ :- ଖଜୁରୀ ହେଉଛି ଏହିପରି ଏକ ଖାଦ୍ୟ ପଦାର୍ଥ, ଯାହା କେବଳ ମା ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ରକ୍ଷା କରେ ନାହିଁ, ବରଂ ଏହା ଗର୍ଭସ୍ଥ ଶିଶୁର ବିକାଶ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଲାଭଦାୟକ ଅଟେ | ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ, ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଗାଇ ର କ୍ଷୀରରେ ଭିଜାଇଥିବା ଖଜୁରୀ ଖାଇଥା’ନ୍ତି, ଶରୀରରେ ଅକ୍ସିଟୋସିନ୍ ପରିମାଣରେ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଥାଏ, ଯାହା ପ୍ରସବ ସମୟରେ ଗର୍ଭାଶୟର ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା ବଢାଇବାରେ ମଧ୍ୟ କାମ କରିଥାଏ |

୨) ଚର୍ମ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ :- ଖଜୁରୀ ଓ କ୍ଷୀର ସେବନ କରିବା ଦ୍ୱାରା ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣରେ ମିଳିଥାଏ, ଯାହା ବାର୍ଦ୍ଧକ୍ୟପଣ ହେବାକୁ ଦେଇନଥାଏ | ଏହାର ବ୍ୟବହାର ଦ୍ୱାରା ବାର୍ଦ୍ଧକ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟା ମନ୍ଥର ହୋଇଥାଏ, ଯାହା ଚର୍ମ ଉପରେ ବାର୍ଦ୍ଧକ୍ୟର ପ୍ରଭାବକୁ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ |
୩) ବୀର୍ଯ୍ୟ ବୃଦ୍ଧିରେ ସାହାଯ୍ୟକାରୀ :- ଖଜୁରୀ ଆୟୁର୍ବେଦରେ ଔଷଧ ଭାବରେ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ | ଏହା ପୁରୁଷଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଅତୁଳନୀୟ ଲାଭ ଦେଇଥାଏ | ଖଜୁରୀ ଏବଂ କ୍ଷୀରକୁ ଏକାଠି ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ବୀର୍ଯ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥାଏ | ଗରମ କ୍ଷୀରରେ ଦୁଇ କିମ୍ବା ତିନୋଟି ଶୁଖିଲା ଖଜୁରୀ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଶାରୀରିକ ଶକ୍ତି ଏବଂ ବୀର୍ଯ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥାଏ |
୪) ରକ୍ତହୀନତାରେ ଉପକାରୀ :- ଯେତେବେଳେ କାହାର ଶରୀରରେ ଲୌହର ଅଭାବ ଥାଏ ସେତେବେଳେ ତାଙ୍କୁ ରକ୍ତହୀନତା ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ଏହାକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଲୁହା ସମୃଦ୍ଧ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଏ | ଯଦି ଆପଣ କ୍ଷୀରରେ ଖଜୁରୀ ଭିଜାଇ ଖାଆନ୍ତି, ତେବେ ଏହା ହେମୋଗ୍ଲୋବିନ୍ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ, ଯେଉଁଥିପାଇଁ ରକ୍ତହୀନତାର ସମସ୍ୟା ଧୀରେ ଧୀରେ ଭଲ ହୋଇଯାଏ |