ଶରୀରର ସମସ୍ତ କୋଷ ଏବଂ ଅଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଶରୀରର ଏକ ଛୋଟ ଅଂଶ ହେଉଛି ହୃଦୟ । ଏହାକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ ।ହୃଦୟ ଶରୀରରେ ପ୍ରବାହିତ ରକ୍ତକୁ ଭିତରକୁ ନେଇଥାଏ ଏବଂ ବାହାରକୁ ଛାଡିଥାଏ ।
ହୃଦଘାତ କ’ଣ?
ହୃଦଘାତ ହେଉଛି ହୃଦୟର ଏକ ରୋଗ । ହୃଦଘାତ ରୋଗ, କୌଣସି ଅବରୋଧ ହେତୁ ହୃଦୟ ରକ୍ତ ପୂରଣ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୁଏ ନାହିଁ ଏବଂ ରକ୍ତ ଧମନୀରେ ପହଞ୍ଚିବାରେ ଅସମର୍ଥ ହୁଏ । ଧମନୀରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣର ରକ୍ତ ନ ଥିବାରୁ ହୃଦୟର କିଛି ଅଂଶ କାମ କରିବା ବନ୍ଦ କରିଦିଏ ଏବଂ ହୃଦଘାତର ସମସ୍ୟା ଉପୁଜେ । ହୃଦଘାତ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସାଂଘାତିକ ଯେଉଁଥିରେ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କର ମୃତ୍ୟୁ ହୋଇଥାଏ ।
ହୃଦଘାତର କାରଣ କ’ଣ?
ଯଦି ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ର ଏକ କିମ୍ବା ଅଧିକ କରୋନାରୀ ଧମନୀ ଖରାପ ହୋଇଯାଏ ତେବେ,ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କର ହୃଦଘାତ ହୁଏ । ଏହି ଅବସ୍ଥାକୁ ଇଂରାଜୀରେ coronary artery disease କୁହାଯାଏ ।
ରକ୍ତରେ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପଦାର୍ଥର ମିଶ୍ରଣ ହେତୁ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ଧମନୀ ଉପରେ ପଡେ ଏବଂ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତିର ହୃଦଘାତର କାରଣ ହୋଇପାରେ ।
ହୃଦଘାତର ଲକ୍ଷଣଗୁଡ଼ିକ କ’ଣ?
- ଛାତିରେ ଜଳୁବା ।
- ମୁଣ୍ଡ ବୁଲାଇବା ।
- ନିଶ୍ୱାସ ନେବାରେ ଅସୁବିଧା ହେବା ।
- ପେଟ ଯନ୍ତ୍ରଣା ହେବା ।
- କ୍ଳାନ୍ତ ଅନୁଭବ କରିବା ।
- ଛାତି ଏବଂ ବାହୁ ଉପରେ ଚାପ ଅନୁଭବ କରିବା ।
- ଗଳାରେ ଅତ୍ୟଧିକ ଯନ୍ତ୍ରଣା ଅନୁଭବ କରିବା ।
ହୃଦଘାତରେ କ’ଣ ଖାଇବା ଉଚିତ୍ ଏବଂ କ’ଣ ଖାଇବା ଅନୁଚିତ୍?
କ’ଣ ଖାଇବା ଉଚିତ୍ : ମାଛ, ପନିର, ସୋୟାବିନ୍, ତାଜା ପନିପରିବା, କମଳା, ଡାଳିମ୍ବ, ଅଙ୍ଗୁର, ବିରି, ବାଦାମ, କଦଳୀ, ଅଲିଭ୍ ତେଲ, ଉଦ୍ଭିଦ ତେଲ, ଗହମ, ମଇଦା, ଇତ୍ୟାଦି ।
କ’ଣ ଖାଇବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ : ଛଣା ପନିପରିବା, ଛଣା ମାଂସ, ମୃଦୁ ପାନୀୟ, ଅଧିକ ଲୁଣ ସହିତ ଖାଦ୍ୟ, ମିଠା ଜିନିଷ, ଧଳା ଚାଉଳ ଇତ୍ୟାଦି ଖାଇବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ ।