କେଉଁ ଧାତୁ ତିଆରି ବାସନ ରେ ରନ୍ଧା ଖାଦ୍ୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ, ଏଠାରେ ପଢନ୍ତୁ ।

ବାସନରେ ରାନ୍ଧିବା ଏବଂ ଖାଇବା ଦ୍ଵାରା ଶରୀର ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ପଡିଥାଏ । ପୁରାତନ କାଳରେ, ରୂପା, ପିତ୍ତଳ ଏବଂ ଲୁହା ବାସନଗୁଡିକ ଘରେ ଅଧିକ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ଥିବା ସୁଖମ ତତ୍ୱ ବା ମାଇକ୍ରୋ-ଏଲିମେଣ୍ଟଗୁଡ଼ିକ ଖାଦ୍ୟ ସହିତ ଶରୀର ମଧ୍ୟକୁ ଯାଇ ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ବଢାଇଥାଏ । ଯେଉଁ ଉପାଦାନଗୁଡ଼ିକରୁ ଏହି ବାସନ ତିଆରି କରାଯାଏ, ସେଗୁଡିକ ଭୂମିରୁ ବାହାର କରି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଏ, ଯାହାର ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ଗୁଣ ରହିଥାଏ, ଯାହା ଶରୀର ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ ।

ବିଶେଷ କଥା ହେଉଛି ଏହି ଧାତୁରେ ନିର୍ମିତ ବାସନରେ ଖାଦ୍ୟ ରାନ୍ଧିବା କିମ୍ବା ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଶରୀର ଭିତରୁ ଯାହା କିଛି ଦୂଷିତ ପଦାର୍ଥ ବାହାରିଯାଇଥାଏ । ଏହି ଧାତୁରେ ନିର୍ମିତ ବାସନରେ ଥିବା ଉପାଦାନଗୁଡ଼ିକ ଶରୀରକୁ ଯାଇ ସକରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ଦେଖାଏ । ମନେରଖିବାକୁ ଥିବା ବିଷୟ ହେଉଛି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୟରେ ବ୍ୟବହୃତ ଇସ୍ପାତ ଏବଂ ଆଲୁମିନିୟମ ବାସନରେ ଖାଦ୍ୟ ରାନ୍ଧିବା କିମ୍ବା ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ସେଥିରେ ଥିବା ଉପାଦାନଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଶରୀର ଭିତରକୁ ଯାଆନ୍ତି, ଯେଉଁ କାରଣରୁ ଶରୀରର ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ସନ୍ତୁଳନ ବ୍ୟାହତ ହୁଏ । ଏହାର ନକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ପରେ ଶରୀର ଉପରେ ଦେଖାଯାଏ ।

ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା କେଉଁ ପାତ୍ର ରେ ଖାଇଲେ ଆମକୁ କି ପ୍ରକାର ଲାଭ ମିଳିଥାଏ ।

ମାଟିରେ ତିଆରି ବାସନ :

ମାଟିର ହାଣ୍ଡିରେ ରାନ୍ଧିବା ଦ୍ୱାରା ଖାଦ୍ୟର ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ନଷ୍ଟ ହୁଏ ନାହିଁ । ସୁରେଇ ର ଜଳ ଥଣ୍ଡା ହୋଇଥିବାରୁ ଶୋଷ ମେଣ୍ଟାଇଥାଏ ଏବଂ ଶରୀରକୁ କୌଣସି କ୍ଷତି କରେ ନାହିଁ। ହଜମ କ୍ଷମତାକୁ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ନତ କରିଥାଏ । ଏଥିରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା କ୍ଷତିକାରକ ଉପାଦାନ ଶରୀରକୁ ଯାଏ ନାହିଁ ।

ଲୁହା ତିଆରି ବାସନ :

ଲୁହା ବାସନରେ ତିଆରି ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ଦ୍ଵାରା ଶରୀରରେ ରକ୍ତ ବା iron ର ଅଭାବ ରହେ ନାହିଁ । ଏହି ପାତ୍ରରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣର ଆଇରନ୍ ଥାଏ, ଯାହା ଖାଦ୍ୟ ସହିତ ମିଶ୍ରଣ କରି ଶରୀରରେ ସନ୍ତୁଳିତ ରୂପରେ ପହଞ୍ଚେ ।ଯେଉଁମାନଙ୍କର iron ଅଭାବ ଥାଏ, ବିଶେଷକରି ମହିଳାମାନେ, ଲୁହା ପାତ୍ରରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଖାଦ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ।

ପିତ୍ତଳ ବାସନ :

ପିତ୍ତଳ ହେଉଛି କପର ଏବଂ କଂସାର ମିଶ୍ରଣ । ଯେତେବେଳେ ଉଚ୍ଚ ତାପମାତ୍ରାରେ ଏହି ପାତ୍ରରେ ଖାଦ୍ୟ ରନ୍ଧା ଯାଏ ତେବେ ଏହି ଧାତୁର ଉପାଦାନଗୁଡ଼ିକ ଖାଦ୍ୟରେ ଅବଶୋଷିତ ହୁଏ, ଯେଉଁ କାରଣରୁ ଖାଦ୍ୟ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୁରକ୍ଷିତ ରହିଥାଏ । ପିତ୍ତଳ ହାଣ୍ଡିରେ ପାଣି ପିଇବା ଶରୀରର ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ବଢାଇଥାଏ ଏବଂ ମନକୁ ଶାନ୍ତ ରଖେ ଏବଂ ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖେ ।ପ୍ରାଚୀନ କାଳରେ ପିତ୍ତଳ ପାତ୍ରଗୁଡିକ ପୂଜାପାଠରେ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଥିବାରୁ ଏହାକୁ ପବିତ୍ର ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିଲା ।

ପତ୍ରରେ ରନ୍ଧନ :

ପତ୍ର ହେଉଛି ଶୁଦ୍ଧ ଯେଉଁଥିରେ କୌଣସି ପ୍ରକାରର ପ୍ରଦୂଷକ ନାହିଁ । ସବୁଜ କଦଳୀ ପତ୍ରରେ ଗରମ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଏଥିରେ ଥିବା ସୁସ୍ଥ ଜୀବାଣୁ ଖାଦ୍ୟ ସହିତ ପେଟକୁ ଯାଆନ୍ତି । ଏହା ଅନ୍ତନଳୀକୁ ମଜବୁତ କରେ ଏବଂ ଏହାର ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରେ । ପତ୍ରରେ ରାନ୍ଧିବା ଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ ଅନେକ ଲାଭ ହୋଇଥାଏ । କଦଳୀ, ହଳଦୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଉଦ୍ଭିଦଗୁଡିକର ପତ୍ରରେ ଆଣ୍ଟିବ୍ୟାକ୍ଟେରିଆଲ୍ ଗୁଣ ରହିଛି । ଯଦି ଖାଦ୍ୟକୁ ଏହି ପତ୍ରରେ ଗୁଡ଼ାଇ ରାନ୍ଧାଯାଏ, ତେବେ ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ସୁସ୍ଥ ଏବଂ ସ୍ୱାଦିଷ୍ଟ ଅଟେ । ଏହି ପତ୍ରରେ ଜୀବାଣୁ ଅଛନ୍ତି ଯାହା ଶରୀରକୁ ଯାଇ ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସୁସ୍ଥ କରିଥାଏ । ଏହା ସହିତ, ସେହି ଖାଦ୍ୟରେ ବ୍ୟବହୃତ ଜଳ ଏହାକୁ ଶୁଦ୍ଧ କରିବା ପାଇଁ କାମ କରେ ।

ରୁପା ପାତ୍ର ରେ ରୋଷେଇ :

ରୂପା ମଧ୍ୟ ଶୁଦ୍ଧ ଅଟେ । ଏହାର ବାସନରେ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଏଥିରେ ଥିବା ଉପାଦାନଗୁଡ଼ିକ ସହଜରେ ଶରୀରରେ ପହଞ୍ଚେ । ଏହି ଉପାଦାନଗୁଡ଼ିକ ଶରୀରର ହାଡ, ମାଂସପେଶୀ ଏବଂ ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ କ୍ଷମତାକୁ ସନ୍ତୁଳିତ କରିଥାଏ । ଯେକୌଣସି ଉପାଦାନ ଯାହା ଶରୀରର ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ହ୍ରାସ କରେ, ରୂପା ରେ ଥିବା ସୂକ୍ଷ୍ମ ଉପାଦାନଗୁଡ଼ିକୁ ଏଗୁଡ଼ିକୁ ନଷ୍ଟ କରିବା କିମ୍ବା ଦୂର କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ । ରକ୍ତ ସଞ୍ଚାଳନକୁ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ନତ କରିଥାଏ ।

ସୁନା ପାତ୍ର ରେ ରୋଷେଇ :

ସୁନା ଶୁଦ୍ଧ ଅଟେ । ଏକ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ପାତ୍ରରେ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା, ଏହି ଧାତୁରେ ଥିବା ସୂକ୍ଷ୍ମ ଉପାଦାନଗୁଡ଼ିକ ଶରୀରକୁ ଯାଇ ଶରୀରକୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରିଥାଏ ଏବଂ ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ବଢାଇଥାଏ । ଏହା ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଏ ଯେ ଏକ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ପାତ୍ରରେ ଖାଇବା ମନ ଏବଂ ମସ୍ତିକକୁ ସୁସ୍ଥ ରଖେ ଏବଂ ବ୍ୟକ୍ତିକୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରିଥାଏ ।

ତମ୍ବା ପାତ୍ର ରେ ରୋଷେଇ :

ଏକ ତମ୍ବା ପାତ୍ରରେ ରଖାଯାଇଥିବା ପାଣି ପିଇବା ଦ୍ୱାରା ପରିସ୍ରା ଏବଂ ଝାଳ ମାଧ୍ୟମରେ ଶାରୀରିକ ଶୁଦ୍ଧତା ହୁଏ । ଏହି ଧାତୁରେ ଥିବା ଉପାଦାନଗୁଡ଼ିକ ଜଳକୁ ଥଣ୍ଡା କରିବା ସହିତ ଏହାକୁ ଶୁଦ୍ଧ କରିଥାଏ । ସକାଳେ ଏକ ତମ୍ବା ପାତ୍ରରେ ରଖାଯାଇଥିବା ପାଣି ପିଇବା ଦ୍ୱାରା ଶରୀର ଶକ୍ତି ଅନୁଭବ କରେ । ନିୟମିତ ଏହା କରିବା ଦ୍ୱାରା ରକ୍ତଚାପ ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ହୁଏ ଏବଂ ପେଟ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ରୋଗ ମଧ୍ୟ ଦୂର ହୁଏ।