ଆରମ୍ଭ ହେଇଗଲା ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଋତୁ । ବିଶେଷ କଥା ହେଉଛି ଯେ ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଋତୁରେ ଲୋକମାନେ ସେମାନଙ୍କର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରତି ବିଶେଷ ଯତ୍ନ ନିଅନ୍ତି । ଶରୀରକୁ ଥଣ୍ଡା ରଖିବା ପାଇଁ ଅନେକ ଜିନିଷ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ, ତେବେ ଆଜି ଏକ ଫଳ ବିଷୟରେ ଜାଣିବା ଏବଂ ତା ଉପକାରିତା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ । ଯାହା ଗ୍ରୀଷ୍ମ ସମୟରେ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଉପଯୋଗୀ । କାରଣ ଏହି ଫଳ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଶରୀର କେବଳ ଥଣ୍ଡା ହୋଇନଥାଏ ବରଂ ଏହା ଆପଣଙ୍କୁ ଶକ୍ତିରେ ମଧ୍ୟ ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିଥାଏ, ଯାହାଫଳରେ ତୁମେ କ୍ଳାନ୍ତ ନହୁଅ ।
ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ, ମିନେରାଲ୍ସ ଏବଂ ଭିଟାମିନ୍ ବି, ସି ଏବଂ ଡି ଏହି ଫଳ ତରଭୁଜରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣରେ ମିଳିଥାଏ । ଗ୍ରୀଷ୍ମ ସମୟରେ ଶରୀର ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଏ । ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ, ତରଭୁଜ ଖାଇବା ପରେ ମନ ଶାନ୍ତ ରହିଥାଏ ଏବଂ ଶରୀରରେ ଶକ୍ତି ମଧ୍ୟ ରହିଥାଏ । ତେଣୁ ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଋତୁରେ ତରଭୁଜ ଖାଇବା ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି ।
ନିୟମିତ ତରଭୁଜ ବ୍ୟବହାର କଲେ ଶରୀରର କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ସ୍ତରକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରେ । ଯେଉଁଥିପାଇଁ ହୃଦୟ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ରୋଗରୁ ଆପଣ ଦୂରରେ ରହିବେ । ସେଥିପାଇଁ ଡାକ୍ତରମାନେ ତରଭୁଜ ଖାଇବାକୁ ମଧ୍ୟ ପରାମର୍ଶ ଦିଅନ୍ତି । ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଋତୁରେ ଶରୀରରେ ଜଳର ଅଭାବ ରହିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ । ଶରୀରକୁ ହାଇଡ୍ରେଟ୍ ରଖିବା ପାଇଁ ତରଭୁଜ ଏକ ଉତ୍ତମ ବିକଳ୍ପ । ତରଭୁଜ ପେଟକୁ ଥଣ୍ଡା ରଖେ ଏବଂ ଶରୀରକୁ ରିହାଇଡ୍ରେଟ୍ କରିଥାଏ ।
କୋଷ୍ଠକାଠିନ୍ୟ ଏବଂ ଗ୍ୟାସ୍ ଏପରି ଏକ ସମସ୍ୟା ହୋଇଗଲାଣି ଯେ ପ୍ରାୟ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମଣିଷ ଏଥିପାଇଁ ବିଚଳିତ ହୋଇଯାଆନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ତରଭୁଜ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଆପଣଙ୍କୁ ଗ୍ୟାସ ଏବଂ କୋଷ୍ଠକାଠିନ୍ୟରୁ ମୁକ୍ତି ମିଳିଥାଏ । କାରଣ ତରଭୁଜ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଆପଣଙ୍କ ପେଟ ସଫା ରହିଥାଏ, ଯେଉଁ କାରଣରୁ ହଜମ ପ୍ରକ୍ରିୟା ମଧ୍ୟ ଠିକ୍ ରହିଥାଏ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ କୋଷ୍ଠକାଠିନ୍ୟର ସମସ୍ୟା ନାହିଁ ।
ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଋତୁରେ ନିଜକୁ ଫିଟ୍ ଏବଂ ସୁସ୍ଥ ରଖିବା ପାଇଁ, ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ଦୃଢ ରଖିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ । ତେଣୁ ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଋତୁରେ ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ଦୃଢ ରଖିବା ପାଇଁ ତରଭୁଜ ଏକ ଉତ୍ତମ ବିକଳ୍ପ । ତରଭୁଜରେ ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣରେ ଭିଟାମିନ୍ ସି ଅଛି, ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଶରୀରର ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ବଢିଥାଏ ।