ଉତ୍ତମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ସବୁଜ ପନିପରିବା ତଥା ଶାଗ ଖାଇବା ନିହାତି ଆବଶ୍ୟକ। ସେହିପରି ପାଳଙ୍ଗ (Spinach) ଏକ ପ୍ରକାର ଶାଗ। ପାଳଙ୍ଗ ଶାଗ ପ୍ରାୟତଃ ଶୀତ ଦିନରେ (winter season ) ଅଧିକ ମିଳିଥାଏ। ଯେଉଁଥିରେ କି ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ଔଷଧୀୟ ( medicated ) ଭରି ରହିଛି।
ପାଳଙ୍ଗର ଫାଇଦା :
ଯେଉଁମାନଙ୍କ ଶରୀରରେ ରକ୍ତ( blood level ) ଅଭାବ ହୋଇଥାଏ ସେମାନଙ୍କୁ ନିଶ୍ଚୟ ତାଙ୍କ ଖାଦ୍ୟ ରେ ଏହି ପାଳଙ୍ଗକୁ ସାମିଲ କରିବା ଜରୁରୀ। ଏହା ଦ୍ବାରା ରକ୍ତ ଅଭାବ ଦୂର ହୋଇଥାଏ।
ରକ୍ତଚାପ ( blood pressure) ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ପାଇଁ ପାଳଙ୍ଗ ଖାଇଲେ ଏହା ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ହୋଇଥାଏ।
କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ (cholesterol)ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ପାଳଙ୍ଗ ଲାଭଦାୟକ । ଆପଣଙ୍କ ଶରୀରରେ ଭଲ ଏବଂ ଖରାପ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲକୁ ଏହା ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ରଖିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ଏହାଦ୍ୱାରା ହୃଦଘାତର ବିପଦ ମଧ୍ୟ କମ୍ ରହିବ।
ଆପଣ ଖାଦ୍ୟରେ ନୀତିଦିନ ପାଳଙ୍ଗକୁ ସାମିଲ କରିବା ଦ୍ୱାରା ଆପଣଙ୍କ ହାଡ ମଜଭୁତ( bone strong ) ହେବ।
ଦୃଷ୍ଟି ଶକ୍ତି( eyesight power ) ପାଇଁ ପାଳଙ୍ଗ ଅତ୍ୟନ୍ତ ମହତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ।
ପାଳଙ୍ଗ ଶାଗ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ମନରେ ଶାନ୍ତ ଭାବନା( concentration ) ଆସିଥାଏ ଏବଂ ନିଦ୍ରାହୀନତା ଦୂର ହୋଇଥାଏ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ ।
ପାଳଙ୍ଗ ଶାଗ ପତ୍ରକୁ ସିଝାଇ ସେହି ପାଣିକୁ ପିଇଲେ କୋଷ୍ଠକାଠିନ୍ୟରୁ(constipation ) ଉପଶମ ମିଳେ।
ଏହି ଶାଗକୁ ଦହି ଏବଂ ଭାତ ସହ ମିଶାଇ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ହଜମ ଶକ୍ତି ( digestion )ବୃଦ୍ଧି ପାଏ ।
ମଧୁମେହ (diabetes)ରୋଗୀମାନେ ନିୟମିତ ପାଳଙ୍ଗ ଶାଗକୁ ଖାଇଲେ ଉପଶମ ମିଳେ।
ମହିଳାମାନେ ନିୟମିତ ଭାବେ ଏହି ଶାଗ ଖାଇଲେ ତ୍ୱଚାରେ ଏକ ପ୍ରକାର ଚମକ( glow skin ) ଆସିଥାଏ । ଏହାସହ କେଶର ଘନତ୍ୱ ମଧ୍ୟ ବଢ଼ିଥାଏ।
ସବୁଠାରୁ ବଡ କଥା ହେଲା ଏହା ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ମହିଳାଙ୍କୁ ଓଭାରି କ୍ୟାନ୍ସର ( ovary cancer ) ହେବା ଡର ୪୦ % କମ ରହିଥାଏ ।