ଦୁରେଇ ରୁହନ୍ତୁ ଏହି ସବୁ ଖାଦ୍ୟ ଠାରୁ , ନଚେତ୍ ଆପଣଙ୍କ କିଡନୀ ହୋଇଯିବ ଫେଲ୍….

ସଂସ୍କାର : ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଶେଷଜ୍ଞ କୁହନ୍ତି ଯେ ବେଳେବେଳେ ଭୁଲ ଖାଦ୍ୟ ଅଭ୍ୟାସ, ଔଷଧ ଏବଂ ପରିବେଶର ବିଷାକ୍ତ ଉପାଦାନ କିଡନୀ ଉପରେ ଖରାପ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥାଏ। ଆପଣ ନିଜ ଶରୀର ଭିତରକୁ ଖରାପ ଜିନିଷ ଯୋଗାଇବା ଦ୍ୱାରା ଆପଣଙ୍କୁ କିଡନୀ କର୍କଟ ଏବଂ ପଲିସିଷ୍ଟିକ୍ କିଡନୀ ରୋଗ ହେବାର ଆଶଙ୍କା ବଢ଼ିଯାଇଥାଏ। ବେଳେବେଳେ ସମସ୍ୟା ବଢିଗଲେ କିଡନୀ ମଧ୍ୟ ଖରାପ ହୋଇପାରେ। ଏହି ସମସ୍ୟାରୁ ରକ୍ଷା ପାଇବା ପାଇଁ ଆମେ ସତର୍କତା ଅବଲମ୍ବନ କରିବା ଉଚିତ୍। ଏଥିପାଇଁ ଖାଦ୍ୟ ଉପରେ ଅଧିକ ଧ୍ୟାନ ଦେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି।

ଶରୀରରେ କିଡନୀ କଣ କରେ?

ମୂତ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ଶରୀରରୁ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ବାହାର କରିବା ପାଇଁ କିଡନୀ କାମ କରେ। ଯେଉଁମାନଙ୍କର କିଡନୀ ସମସ୍ୟା ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଅବସ୍ଥାରେ ଚିହ୍ନଟ ହୁଏ, ସେମାନେ ଖାଦ୍ୟରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆବଶ୍ୟକ କରନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ଶେଷ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ କିଛି ଲୋକଙ୍କ ସମସ୍ୟା ଚିହ୍ନଟ ହୁଏ, ଯେଉଁଥିପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଡାଏଲିସିସ୍ କରିବାକୁ ପଡେ।

କିଡନୀ ଫେଲ୍ ହେବାର ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଲକ୍ଷଣ ଗୁଡିକ :


ଶରୀର ଫୁଲିଯିବା,ଚର୍ମ ଦାଗ, ପରିସ୍ରା କରିବାରେ ଅସୁବିଧା, ବିରକ୍ତିକରତା, ଅତ୍ୟଧିକ ଥଣ୍ଡା ହେବା, ଭୋକ ନ ହେବା

ଏହି ୫ ଟି ଅଭ୍ୟାସ ଠାରୁ ରୁହନ୍ତୁ ଦୂରରେ…

୧) ମଦ୍ୟପାନ:

ଦେଶର ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଆୟୁର୍ବେଦ ଡାକ୍ତର ଅବର ମଲ୍ଟାନି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅତ୍ୟଧିକ ମଦ୍ୟପାନ କରିବା ଦ୍ୱାରା କିଡନୀ ନଷ୍ଟ ହୋଇପାରେ। ଅତ୍ୟଧିକ ମଦ୍ୟପାନ କରିବା ଦ୍ୱାରା କିଡନୀ କାର୍ଯ୍ୟରେ ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇପାରେ, ଏହା ଆପଣଙ୍କ ମସ୍ତିଷ୍କ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଖରାପ ପ୍ରଭାବ ପକାଇପାରେ । ମଦ୍ୟପାନ କେବଳ ଆପଣଙ୍କ କିଡନୀ ଉପରେ ଖରାପ ପ୍ରଭାବ ପକାଇବ ନାହିଁ ବରଂ ଅନ୍ୟ ଅଙ୍ଗ ପାଇଁ କ୍ଷତିକାରକ ହୋଇପାରେ।

୨) କଫି ସେବନ :

କଫିରେ ଅଧିକ ପରିମାଣର କଫିନ୍ ଥାଏ। ଏକ ଅନୁସନ୍ଧାନରେ ଏହା ଜଣାପଡିଛି ଯେ କ୍ରନିକ୍ ବୃକକ୍ ରୋଗରେ ଅଧିକ କଫିନ୍ ଯୁକ୍ତ ଜିନିଷ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଏହାର ଖରାପ ପ୍ରଭାବ ପଡିଥାଏ। ଠିକ୍ ସେହିପରି ଭାବରେ, ଯେଉଁମାନେ ଅଧିକ କଫି ପିଉଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କର କିଡନୀରେ ଛୋଟ ଛୋଟ ପଥର ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ଅଧିକ ଦେଖାଯାଏ।

୩) ଲୁଣ :

ଲୁଣରେ ପୋଟାସିୟମ୍ ସହିତ ସୋଡିୟମ୍ ଥାଏ, ଏହା ଶରୀରରେ ସଠିକ୍ ପରିମାଣର ତରଳ ପଦାର୍ଥ ବଜାୟ ରଖେ, କିନ୍ତୁ ଯଦି ଖାଦ୍ୟରେ ଲୁଣ ନିଆଯାଏ, ତେବେ ଏହା ତରଳ ପଦାର୍ଥର ପରିମାଣକୁ ବଢାଇଥାଏ, ଯାହା କିଡନୀ ଉପରେ ଅଧିକ ଚାପ ପକାଇଥାଏ ଏବଂ କିଡନୀକୁ କ୍ଷତି କରିପାରେ।

୪) ଲାଲ୍ ମାଂସ :

ଲାଲ୍ ମାଂସରେ ସର୍ବାଧିକ ପରିମାଣର ପ୍ରୋଟିନ୍ ଥାଏ, ମାଂସପେଶୀର ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ପ୍ରୋଟିନ୍ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, କିନ୍ତୁ ଏହାର ମେଟାବୋଲିଜିମ୍ ପ୍ରକ୍ରିୟା ବହୁତ କଷ୍ଟସାଧ୍ୟ ଅଟେ, ଯାହା କିଡନୀ ଉପରେ ଅଧିକ ଚାପ ପକାଇଥାଏ | ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ମାଂସରୁ ବାହାରୁଥିବା ପ୍ରୋଟିନ୍ କିଡନୀରେ ଫେଲ୍ ହେବାର ଆଶଙ୍କା ବଢାଇଥାଏ।

୫ ) କୃତ୍ରିମ ମିଠା :

ବଜାରରେ ମିଠା, କୁକିଜ ଏବଂ ପାନୀୟରେ କୃତ୍ରିମ ମିଠା ଅଧିକ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ, ଯାହା କିଡନୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ କ୍ଷତିକାରକ। ଯେଉଁମାନେ ଡାଇବେଟିସ ରୋଗୀ, ସେମାନେ କିଡନୀ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ରୋଗରେ ଅଧିକ ପ୍ରବୃତ୍ତ ହୁଅନ୍ତି। ଏହିପରି ଲୋକମାନେ ମିଠାକୁ କେବେବି ଖାଦ୍ୟରୂପେ ବ୍ୟବହାର କରିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ।

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *