କୋଭିଡ଼ର ଦ୍ଵିତୀୟ ତରଙ୍ଗକୁ ନେଇ WHO ଦେଲା ଏମିତି ପରାମର୍ଶ : ଜାଣନ୍ତୁ ଏ ସମୟରେ କ’ଣ ଖାଇବେ, କ’ଣ ଖାଇବେ ନାହିଁ

ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନ (WHO) ଅନୁଯାୟୀ, ଯେଉଁମାନେ ସୁସ୍ଥ ଏବଂ ସନ୍ତୁଳିତ ଖାଦ୍ୟ ଖାଉଛନ୍ତି ସେମାନେ ସୁସ୍ଥ ରୁହନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପ୍ରଣାଳୀ ଅର୍ଥାତ୍ ରୋଗ ସହ ଲଢିବା କ୍ଷମତା ମଧ୍ୟ ବଳବତ୍ତର ରହେ । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଏପରି ଲୋକମାନଙ୍କର ସଂକ୍ରାମକ ରୋଗ ହେବାର ଆଶଙ୍କା ମଧ୍ୟ କମ୍ ଥାଏ । ତେଣୁ ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ ଯେ ଆପଣ ପ୍ରତିଦିନ ଘରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ତାଜା ଜିନିଷ ଖାଆନ୍ତୁ ଏବଂ ଯଥାସମ୍ଭବ ପ୍ରସେସଡ ଖାଦ୍ୟକୁ ନିଜ ଖାଦ୍ୟରୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣରୂପେ ଦୂରେଇ ଦିଅନ୍ତୁ । ବର୍ତ୍ତମାନ, କରୋନା ମହାମାରୀକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଆପଣ କ’ଣ ଖାଇବା ଉଚିତ ଏବଂ କ’ଣ ଖାଇବା ଉଚିତ ନୁହେଁ ସେ ସମ୍ବନ୍ଧରେ କିଛି ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଜାରି କରିଛି WHO ।

ଲୁଣ ବିନା ଖାଇବା ଭଲ ଲାଗେ ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ଅଧିକ ଲୁଣ ଆପଣଙ୍କୁ ଅସୁସ୍ଥ କରିପାରେ । ତେଣୁ ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ ଯେ ଆପଣ ପ୍ରତିଦିନ ୫ ଗ୍ରାମରୁ ଅଧିକ ଲୁଣ ଖାଆନ୍ତୁ ନାହିଁ । ଖାଦ୍ୟରେ ଲୁଣ ମିଶାଇବା ବ୍ୟତୀତ, ଆମେ ଦିନସାରା ଅନେକ ଲୁଣିଆ ଜିନିଷ ମଧ୍ୟ ଖାଇଥାଉ, ତେଣୁ ଏହାକୁ ମଧ୍ୟ ଧ୍ୟାନରେ ରଖନ୍ତୁ । ଏହାବ୍ୟତୀତ ଅତ୍ୟଧିକ ମିଠା ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଅନେକ ରୋଗ ମଧ୍ୟ ହୋଇପାରେ । ତେଣୁ ଚିନି ପାନୀୟ, ରସ, ଥଣ୍ଡା ପାନୀୟ ଇତ୍ୟାଦି ବ୍ୟତୀତ ମିଠା ଜିନିଷ ଖାଇବା ଠାରୁ ଦୂରେଇ ରୁହନ୍ତୁ ।

ପ୍ରତୀକାତ୍ମକ ଫଟୋ

ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ପରାମର୍ଶ ଦିଅନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୟରେ ଆମେ ଅଧିକ ପାଣି ପିଇବା ଏବଂ ଅଧିକ ତରଳ ଖାଦ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଉଚିତ୍ । ଏହା କରିବା ଦ୍ୱାରା ରକ୍ତ ଶରୀରରେ ଥିବା ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଙ୍ଗକୁ ବହନ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ସେହି ସମୟରେ ଏହା ଶରୀରରେ ଗଚ୍ଛିତ ଥିବା ବିଷାକ୍ତ ପଦାର୍ଥକୁ ମୁକ୍ତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ । ଏହାବ୍ୟତୀତ ଶରୀରର ତାପମାତ୍ରା ମଧ୍ୟ ପାନୀୟ ଜଳ ଦ୍ୱାରା ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ରହିଥାଏ ।

ସେଉ, କଦଳୀ, ପିଜୁଳି, ଷ୍ଟ୍ରବେରି, ମୌସମ୍ବି, ଅମୃତଭଣ୍ଡା, କମଳା – ଏସବୁ ଏମିତି କିଛି ଫଳ ଯାହାକୁ ଆପଣ ପ୍ରତିଦିନ ଖାଇବା ଉଚିତ୍ । ଏହାବ୍ୟତୀତ ସବୁଜ କ୍ୟାପସିକମ୍, ରସୁଣ, ଅଦା, ଲେମ୍ବୁ, ଧନିଆ ପତ୍ର, ବ୍ରୋକୋଲି, ସବୁଜ ଲଙ୍କା – ଏହି ପନିପରିବାଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କର ଦୈନିକ ଖାଦ୍ୟରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରନ୍ତୁ ।

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *